księga go¶ci ciekawe linki

Przepisy

Kilka wypróbowanych przez nas w czasie projektu przepisów:

TARTA ZE SZPINAKIEM

Składniki na posiłek dla 3-4os.:

torebka szpinaku
Ciasto francuskie
boczek
czosnek
sery (np.żółty,parmezan,itd-co kto lubi:P)
4 jajka
¶mietana
m±ka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Rozmrozić i rozwałkować połowę ciasta, ułożyć je do wyłożonej papierem, lub wysmarowanej masłem blachy.Piec ok. 20min,temp. 180-200;do uzyskania złocistego koloru.
W tym samym czasie na patelnie z olejem wrzucić skrojony boczek(zrobić skwarki), na drugiej patelni rozmrozić szpinak również na odrobinie tłuszczu. Do szpinaku dodajemy czosnek, sól, pieprz(do smaku),cało¶ć mieszamy. Gdy wszystko się rozmroziło i jest wymieszane, a ciasto się upiekło, zdejmujemy patelnie z ognia i wyjmujemy blachę. Dosypujemy skwarki do szpinaku i mieszamy.

Miksujemy ze sob± 4jajka, małe pudełko ¶mietany i m±ki (tyle, ile trzeba do stworzenia ciasta nale¶nikowego), dodajemy do tego ser. Po zmiksowaniu wszystko dolewamy do patelni ze szpinakiem i mieszamy. Szpinak z dodatkami wlewamy do blachy z ciastem, resztę ciasta rozwałkować i ułożyć na wierzchu. Piec w temp.180-200stopni przez ok.20min. do uzyskania złocistego koloru.
Smacznego:)

CIASTECZKA ORZECHOWE (DESER HAMANTASCHEN)

1 kostka masła
1 szklanka cukkru
¾ szklanki m±ki
1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
¼ łyżczki soli
6 żółtek
16 połówek orzechów włoskich

1. Masło utrzeć na ¶mietanę, ucieraj±cdodawać stopniowo cukier, aż powstanie puszysta masa.
2. M±kę wymieszać z migdałami i sol±, dodawać małymi porcjami na przemian z żółtkami, mieszać na jednolite ciasto.
3. Przełożyć na mał± blaszkę wysmarowan± masłem, wyrównać, odznaczyć 16 kwadratów, w ¶rodku każdego ułożyć orzech, lekko przycisn±ć.
4. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 C) piec na złoty kolor około 35 minut.
5. Wyj±ć, ciasto w blaszce pokroić na 16 kwadratów. Pozostawić do wysuszenia w foremce.

MUFFINY MARCHEWSKOWO – ANANASOWE

200 stopni, 20 min., 12 dużych muffinów

1 ½ szklanki m±ki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki soli
2 jajka
1 łyżeczka wanilii
2/3 szklanki oleju
1 szklanka tartej marchewki
½ szklanki pokrojonego ananasa z sokiem

1. wsyp suche składniki do miski
2. ubij razem jajka, wanilię i olej
3. dodaj do m±cznej mikstury
4. dodaj marchewkę, ananasa i sok, wymieszaj dokładnie
5. wypełnij foremki na muffiny i upiecz

Copyright ZHP designed & supported by Visuality